Amortizer ovjesa

Amortizer je jedan od najvažnijih segmenata sigurnosti vozača i putnika u automobilu.
Nažalost, stanje cesta u našoj zemlji dovelo je do situacije da danas rijetko koji polovni automobil ima ispravna sva četiri amortizera.
Čak je i laiku vrlo jednostavno napraviti “blic” kontrolu amortizera, stoga savjetujemo da se povede računa i o amortizerima.
Amortizeri su ključni elementi koji osiguravaju dobru upravljivost i adekvatnu efikasnost kočnica.
Uobičajeni životni vijek amortizera u zemljama sa jako dobrim cestama je oko 150.000 kilometara, a u zemljama poput naše, upola manji.

IgreKlik - Igrice online
Amortizer je u suštini vrlo jednostavan produkt. On se sastoji od tijela, cilindra, klipa, osovine klipa i ventila unutar amortizera.
I način na koji amortizer radi vrlo je jednostavan.
Pri kretanju ovjesa prema gore, osovina amortizera gura klip prema ulju ili plinu (zavisno od izvedbe).
U klipu se nalaze vrlo mali otvori, a kroz njih prolaze ulje ili plin.
Pošto se u svakom momentu sa jedne ili sa druge strane klipa nalazi poprilična količina ulja ili plina, kašnjenje kretanja klipa biti će očito
što će se, zapravo, manifestirati kao ublažavanje naglih pokreta ovjesa.
Dakako, zbog vrlo malih dimenzija otvora na klipu dolazi do otpora kretanja fluidu, pa ulje ili plin struje u relativno maloj količini i relativno sporo. Iako je način na koji radi amortizer jednostavan, mehanizam se sastoji od više vrlo malih, ali izdržljivih dijelova kao što su propusni ventili i semerinzi.
Čak i ti, vrlo precizno napravljeni dijelovi imaju svoj vijek trajanja, koji je na našim cestama približno između 100.000 i 150.000 kilometara kod amortizera prve ugradnje.
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
Najčešći kvarovi s kojima se vozač može susresti kod amortizera jeste dotrajalost zaptivne gumice (poznatije kao semering) koja se nalazi na osovini amortizera.
Ona sprečava da ulje ili plin, koji su pod pritiskom, prodru van amortizera.
Gumica strada zbog zamora materijala, odnosno zbog brojnih vertikalnih kretanja osovine amortizera, ali i zbog jakih horizontalnih sila kojima je amortizer u cjelini izložen.
Kada dođe do popuštanja brtve, tada ulje ili plin počinju prodirati van amortizera.
To se ne dešava momentalno, pa prije nego što amortizer potpuno “presuši”, odnosno prije nego što u potpunosti ne ostane bez ulja ili plina,
automobil može preći i po nekoliko hiljada kilometara. Kod uljnih amortizera vrlo lako se može primijetiti takav problem, jer pri prodiranju ulja,
na tijelu amortizera ostaje karakterističan masni trag. Kada se primjeti prodiranje ulja, zamjena amortizera je obavezna.
Kod plinskih amortizera taj problem je teže primjetiti, a da bi se ustanovila neispravnost, mora se pristupiti klasičnoj provjeri ispravnosti amortizera.
Vozač najčešće posumnja u amortizer pri prelasku preko ležećih policajaca , pri čemu dolazi do većeg vertikalnog ljuljanja karoserije automobila.
Također, pri jačem kočenju, prednji kraj automobila vidno “potone” dok, pri prelasku preko, naprimjer, “ležećih policajaca” u slučaju kvara zadnjih amortizera,
zadnji kraj se nakon prelaska nekoliko puta “zanjiše”, te vozač osjeća kao da ima određeni teret u prtljažnom prostoru. Prilikom uobičajene vožnje, čak i po
potpuno ravnom asfaltu, automobil se sa neispravnim amortizerom ponaša drugačije.
Prva stvar koju vozač treba znati jeste da dva amortizera nikada ne gube ulje ili plin u potpuno istoj mjeri, tako da, naprimjer, pri kvaru prednjih amortizera
jedan amortizer uvijek obavlja svoj zadatak malo bolje od drugog, koji ima veći stupanj gubitka plina ili ulja. U takvom slučaju, vozaču nije teško primijetiti
odeđenu silu na kotaču upravljača, odnosno tendenciju da se upravljač “sam” okrene u pravcu neispravnog amortizera.
Pod uslovom da je geometrija kotača ispravna, i pod uslovom da su gume istog profila, to je siguran znak da je potrebna provjera amortizera. Tada je krivac
za slabo držanje pravca, vjerovatno, amortizer.


ISPRAVNOST SVIH DIJELOVA MOŽE SE PROVJERITI U NAŠEM SERVISU :
DVOJKOVIĆEV PUT 15 - ZAGREB
097/7934-475
POSLOVNICA : ILICA 488 - ZAGREB
Tel: 01/5540 -731
Mob: 097/6564-634
-40% popusta za gotovinsko plaćanje na autodijelove
-10% popusta na usluge autoservisa za gotovinsko plaćanje
GARANCIJA KVALITETE DIJELOVA I USLUGE


Očekujemo Vaše pohvale i preporuke dalje vašim prijateljima,poznanicima,obitelji...


IgreKlik - Igrice online
Ako je upit informativnog karaktera molimo Vas da popunite formu u prilogu sa kompletnim podacima od vozila , te ćemo na istu odgovoriti u najkraćem mogućem roku:
MODEL I PROIZVOĐAĆ VOZILA : npr. OPEL ASTRA
RADNI OBUJAM MOTORA: npr. 1600 ccm ili 1,6 cdti
DIESEL / BENZINAC / LPG :
SNAGA MOTORA ( kW ili KS ) : npr. 90 KS
GODINA PROIZVODNJE:
KONTAKT MOBITEL:
VAŠE IME I PREZIME:
VAŠA E-MAIL ADRESA:
GDJE OBAVLJATE SERVIS / PREGLED VOZILA:
POTREBNI DIJELOVI :
Sve ove podatke možete poslati direktno na našu e-mail adresu: prodaja@ac-paola.hr
ili na našoj web stranici možete popuniti našu formu : http://ac-paola.hr/postavite_upit.php

Auto Centar Paola